Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
O nouă rundă de audieri privind îmbolnăvirile prin rujeolă, pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie

21.11.2018 Audieri privind executarea recomandărilor din Raportul asupra audierilor privind situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă 

Chișinău, 21 noiembrie 2018 – Gradul de alertă cod galben privind riscul de răspândire a rujeolei se menține pe întreg teritoriul țării. Anunțul a fost făcut în cadrul audierilor de astăzi, organizate pe platforma Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a menționat că situația îngrijorătoare de îmbolnăvire prin rujeolă, care se menține în ultimele luni, a determinat comisia de profil să audieze repetat autoritățile pentru a analiza acțiunile întreprinse și modul cum au fost executate recomandările comisiei după ședința extinsă din septembrie curent. 

Deputata a precizat că scopul acestor audieri este de a identifica soluții, inclusiv legislative, dacă sunt necesare, pentru a diminua impactul îmbolnăvirilor.

”Pe parcursul lunii noiembrie, au fost confirmate 14 cazuri noi de îmbolnăvire prin rujeolă și alte șase suspecte se află la etapa de investigație. Toate îmbolnăvirile au avut loc în raionul Soroca, în familiile unde copiii sunt nevaccinați. Totodată, numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 326 de copii”, a declarat Aliona Serbulenco, Secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ea a raportat despre situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă și a menționat că maladia este una foarte contagioasă, afectează copiii nevaccinați, nu are tratament specific, lasă sechele mari, iar o persoană poate infecta până la 18 persoane de contact. Potrivit ei, anual, pe glob, sunt înregistrate 90 mii de cazuri de deces, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală.

În context, Aliona Serbulenco a anunțat că rata vaccinării, în Republica Moldova, de la audierile din luna septembrie a crescut de la 87,1 la sută la 96,8%. 

Șeful de Direcție din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Valentin Crudu a declarat că, în prezent, doar 10 copii din UTA Găgăuzia nu frecventează școala. Ceilalți au fost admiși toți la lecții, în baza angajamentului în scris al părinților de conștientizare a riscurilor la care expun copiii. 

În discuții a fost abordată calitatea vaccinurilor, reacțiile postvaccinale, experiența țărilor dezvoltate în domeniul imunizării populației, riscurile nevaccinării etc.

Deputații, la rândul lor, au adresat întrebări, au salutat acțiunile întreprinse de autorități și au reiterat necesitatea imunizării, ca fiind unica metodă de profilaxie a rujeolei.   

Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în țările europene au fost înregistrate peste 54 mii de cazuri de îmbolnăviri și 68 de decese.

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
19 martie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"