Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Domeniul securității aeronautice va fi armonizat la standardele europene

14.11.2018 Şedinţa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică 

Chișinău, 14 noiembrie 2018 – Domeniul securității aeronautice din Republica Moldova va fi armonizat la reglementările europene. Comisia securitate națională, apărare și ordine publică va propune plenului Parlamentului votarea în lectura a doua a proiectului noii legi privind securitatea aeronautică. 

Proiectul stabilește cerințe și standarde noi ce vizează protecția aviației civile împotriva actelor de intervenție ilicită. Prevederile se vor aplica aeroporturilor situate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu sunt folosite în scopuri exclusiv militare, operatorilor aerieni, inclusiv transportatorilor aerieni, care furnizează servicii în aeroporturi, precum și tuturor entităților care aplică standarde de aeronautică.  

Proiectul de lege impune terminologia europeană în domeniul securității aeronautice și conține reglementări ce prevăd implementarea prevederilor din convențiile internaționale la care Republica Moldova a aderat. În noua lege nu va mai fi expusă exhaustiv și imperativ lista echipamentelor de securitate, ceea ce va permite utilizarea echipamentelor performante pe măsura modernizării acestora. Noua lege mai conține un capitol complex, care stipulează în detaliu activitățile de evaluare a eficienței măsurilor de securitate aeronautică.

Membrii Comisiei s-au pronunțat pentru introducerea unor modificări și completări în ceea ce privește controlul de securitate al pasagerilor și bagajelor personalului aeronautic, precum și în componența Comitetului național de securitate aeronautică.  

Proiectul de lege va intra în vigoare la 6 luni de la publicarea acestuia în ”Monitorul oficial”. Odată cu intrarea în vigoare, urmează a fi abrogată Legea privind securitatea aeronautică din 05.04.2007.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
22 mai 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"