Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Situația privind îmbolnăvirile prin rujeolă, examinată de Biroul permanent
 
10.10.2018 Ședința Biroului permanent

Chișinău, 15 octombrie 2018 – Codul portocaliu privind riscul de răspândire a rujeolei se propune a fi schimbat în grad de alertă cod galben. Biroul permanent al Parlamentului a examinat, la ședința din săptămâna trecută, informația despre situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă și măsurile întreprinse de autorități.
 
Potrivit informației Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale se propune a fi schimbat gradul de alertă cod portocaliu în cod galben la nivel național, cu menținerea gradului sporit de vigilență.
 
În raportul prezentat se menționează că situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă s-a ameliorat, iar în primele zile ale lunii octombrie nu au fost raportate noi cazuri suspecte.  Totodată, pe întreg teritoriul țării se mențin măsuri de supraveghere. În acest sens, Agenția Națională pentru Sănătate Publică asigură activitatea punctului focal, în regim 24/24 de ore, pentru monitorizarea cazurilor de rujeolă.
 
În nota informativă se precizează că, în perioada 01.01.2018 – 02.10.2018, au fost înregistrate 295 cazuri confirmate de rujeolă. Cele mai multe îmbolnăviri au avut loc pe parcursul lunii august – 239 cazuri. Cele mai afectate raioane sunt Ceadâr-Lunga – 156 copii bolnavi, Vulcănești – 34, Ungheni – 20, Taraclia – 12, Cahul și Cantemir – 10, Ocnița – 7 etc.
 
Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării la începutul lunii curente nu au fost admiși în instituții 5314 elevi. Din ei,  1606 copii au fost vaccinați recent și nu sunt admiși la lecții pe un termen de 15 zile, iar alți 4982 sunt nevaccinați.
 
Anterior, problemele în domeniul imunizării populației din Republica Moldova și situația epidemiologică privind îmbolnăvirile prin rujeolă au fost discutate, în cadrul audierilor publice, organizate de către Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.
 
Rujeola este o maladia foarte contagioasă, afectează copiii nevaccinați, o persoană poate infecta până la 18 persoane de contact, nu are tratament specific și lasă sechele mari. Anual, pe glob, sunt înregistrate 90 mii cazuri de decese, iar morbiditatea prin rujeolă este dependentă de acoperirea vaccinală. Ultima epidemie de rujeolă a avut loc în anul 2002.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
26 martie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"