Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova, dezbătut de deputați
385A5632
 
Chișinău, 12 octombrie 2018 – Parlamentul a examinat, în ședința de astăzi, proiectul de completare a Constituției Republicii Moldova cu prevederi ce stabilesc vectorul de integrare europeană ca obiectiv strategic de dezvoltare a tării.
 
Dezbaterile asupra acestuia au durat peste două ore, fiind urmate de luări de cuvânt din partea tuturor fracțiunilor și grupurilor parlamentare. În mod regulamentar, procedura de votare a proiectului de completare a Constituției Republicii Moldova a fost amânată pentru următoarea ședință plenară.
 
În prezentarea proiectului, speakerul Andrian Candu a menționat că, Legea Supremă a țării urmează a fi completată cu un articol nou care stipulează că integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a tării, iar procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene vor fi stabilite de Parlament prin lege organică.
 
”Chiar dacă sunt dezbateri aprinse politice și confruntări geopolitice, care nu neapărat sunt cele mai bune și n-au făcut bine țării, puțini sunt oameni în acest stat, chiar din punct de vedere doctrinar, care nu înțeleg că, la ora actuală, cel mai bun model de dezvoltare ni-l oferă Uniunea Europeană, atât din punctul de vedere al drepturilor și libertăților, cât și al sistemului în baza căruia funcționează și a principiilor statului de drept”, a spus președintele Parlamentului.
 
Totodată,  autorii au propus completarea preambulului Constituţiei cu o propoziţie nouă prin care se va scoate în evidenţă aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.
 
Inițiativa de modificare a Constituției aparține unui grup de deputați din coaliția parlamentară. Proiectul a fost elaborat de un grup de lucru, constituit prin Hotărârea Parlamentului nr. 209 din 6 octombrie 2017. Acesta, a antrenat în activitatea sa, experți, reprezentanți ai mediului academic de profil și ai autorităților publice. Curtea Constituțională a adoptat la 11  decembrie 2017 avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Constituției Republicii Moldova.
  
Relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană au fost lansate odată cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Parteneriat şi Cooperare. În ianuarie 2010, Republica Moldova şi Uniunea Europeană s-au angajat în negocierea Acordului de Asociere. La 2 iulie 2014 Acordului de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost ratificat în plenul Legislativului. Ulterior, Parlamentul Republicii Moldova şi-a reafirmat dezideratul integrării europene prin Hotărârile nr. 274 din 14 noiembrie 2013 şi nr. 218 din 29 iulie 2016 prin care s-au aprobat declaraţii exprese cu privire la susţinerea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova şi privind parteneriatul naţional în domeniul integrării europene.
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"