Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Progresele în domeniul reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului, prezentate de Valentina Buliga la Bișkek

11.10.2018 Participarea la evenimentul dedicat proiectului „Mediul familial de susținere pentru copiii din Republica Kârgâză”, Bișkek, Republica Kârgâză.

Chișinău, 11 octombrie 2018 – Progresele în domeniul reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului din Republica Moldova au fost prezentate de Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga la Bișkek, Republica Kârgâză.

Valentina Buliga, împreună cu o delegație de oficiali de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, precum și de la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a participat, în perioada 7-9 octombrie, la evenimentul dedicat proiectului „Mediul familial de susținere pentru copiii din Republica Kârgâză”. Delegația din Republica Moldova a participat și la ședința Comisiei protecție socială din Parlamentul kârgâz.

Președinta Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie a informat că, în momentul demarării reformei, în Republica Moldova erau circa 17 000 de copii care creșteau în casele și școlile-internat. Ulterior, peste câțiva ani, după implementarea reformei, numărul copiilor instituționalizați s-a micșorat de câteva ori, ajungând la 1 300. Valentina Buliga a mai precizat că, în pofida faptului că în societate au fost grupuri care s-au împotrivit acestei reforme, ei au fost informați despre beneficiile schimbărilor, iar reforma nu a fost politizată.  

”Această reușită a noastră a fost posibilă grație susținerii politice pe care am avut-o, precum și a faptului că înțelegeam că nu vom rezolva problema dacă vom închide toate casele-internat. Am reușit să ducem la bun sfârșit reforma sistemului rezidențial de îngrijire a copilului grație susținerii deputaților, Guvernului și Președintelui țării”, a declarat Valentina Buliga.

La Bișkek, Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul Republicii Kârgâze, Altinai Omurkekova, care s-a arătat interesată de preluarea experienței Republicii Moldova în domeniul reformei sistemului rezidențial de îngrijire a copilului. În cadrul întrevederii au fost discutate proiecte de susținere a familiilor din ambele țări și de cooperare în domeniul protecției sociale. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
17 februarie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"