Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Noile cerințe pentru activitatea experților judiciari, votate în lectură finală
 385A0790
 
Chișinău, 19 iulie 2018 -  Cerințele pentru exercitarea activității de expert judiciar vor fi simplificate. În ședința plenară de astăzi, Parlamentul a aprobat un proiect de modificare a Legii cu privire la expertiza judiciară şi statutul expertului judiciar, cu susținerea a 60 de deputați.
 
Potrivit modificărilor,  vor fi abrogate cerințele suplimentare pentru exercitarea activităţii de expert judiciar . Astfel, va fi anulată obligativitatea de deţinere a calității de expert tehnic în construcţii, precum și a certificatului de inginer cadastral și de calificare a evaluatorilor bunurilor imobile.
 
De asemenea, urmează a fi abrogate și prevederile care stipulează că sunt scutite de efectuarea stagiului profesional şi de examenul de calificare persoanele care deţin un titlu ştiinţific de doctor, doctor habilitat sau de academician în specialitatea respectivă.
 
Modificările presupun că expertul judiciar îşi va confirma identitatea prin legitimația eliberată de instituţia publică de expertiză judiciară, iar în cazul experților judiciari care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unui birou de expertiză judiciară – prin legitimaţia eliberată de Ministerul Justiţiei.
 
Expertiza judiciară  este definită de legislația în vigoare ca activitate de cercetare ştiinţifico-practică, efectuată în cadrul procesului civil, penal sau contravenţional  în scopul aflării adevărului prin efectuarea unor cercetări metodice cu aplicarea de cunoştinţe speciale şi procedee tehnico-ştiinţifice pentru formularea unor concluzii argumentate cu privire la anumite fapte, circumstanţe, obiecte materiale, fenomene şi procese, corpul şi psihicul uman, ce pot servi drept probe într-un proces judiciar.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
25 februarie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"