Visiting and information
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Accreditation of journalists in Parliament

Parliamentary development in the Republic of Moldova
 
Relații cu cetățeanul
Latest news > Press releases
Press releases
Fenomenul corupției în sănătate, examinat la Comisia securitate națională, apărare și ordine publică

11.07.2018 Şedinţa Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică

Chișinău, 11 iulie 2018 – Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Centrului Național Anticorupție au fost audiați, astăzi, în cadrul ședinței Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, la subiectul corupției în domeniul ocrotirii sănătății. 

Secretarul general de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Boris Gîlca a raportat că o problemă acută a sistemului de sănătate rămâne a fi plățile informale achitate lucrătorilor din domeniul medical de către pacienți. Potrivit lui, volumul acestora este de milioane de lei, iar 42 la sută din pacienți recunosc că au ”mulțumit medicilor”. 

”Cele mai vizate instituții medicale sunt IMSP Institutul Oncologic, IMSP Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Medicină Urgentă, IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie și Ortopedie. Sunt cunoscute plățile achitate neregulamentar pentru naștere, pentru procedurile de anestezie, la eliberarea certificatelor pentru incapacitate temporară de muncă etc.”, a spus oficialul. 

Printre alte acte și fapte de corupere existente, Boris Gîlca a menționat înțelegerile între medici cu anumite cabinete medicale private, precum și între lucrătorii medicali și producătorii sau furnizorii de medicamente.

Totodată, secretarul general de stat s-a referit și la acțiunile de contracarare a fenomenului. ”A fost elaborat Codul deontologic al lucrătorului medical și farmacistului. 123 de plângeri parvenite la linia anticorupție a ministerului au fost examinate și parțial soluționate, au fost realizate campanii de informare și mediatizare pentru pacienți. Sunt publice contractele de prestări servicii încheiate între Compania Națională de Asigurări în Medicină și instituțiile medicale. La fel este publică procedura de rambursare a 25% din suma tratamentelor costisitoare pentru pacienții care nu se pot trata în Republica Moldova. La etapa de elaborare se află proiectul de lege cu privire la malpraxis”, a menționat raportorul.

Directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Lidia Chireoglo a informat că, în urma investigațiilor și examinării plângerilor, pe parcursul anului 2017, au fost intentate 44 de cauze penale pe corupere pasivă și încălcări ale procedurii de achiziții publice în domeniul ocrotirii sănătății. 7 cauze au fost expediate în instanța de judecată. ”590 de instituții medicale din țară au admis încălcări ale procedurii de acreditare, iar 61 aveau documentele expirate”, a spus Lidia Chireoglo. 

Alte acțiuni raportate presupun expertiza anticorupție pentru 195 de proiecte de acte legislativ-normative din domeniul sănătății, instruiri în 55 de instituții medico-sanitare și începutul evaluării integrității instituționale a Institutului de Neurologie și Neurochirurgie și Centrul de Medicină Legală.

La rândul lor, deputații au adresat numeroase întrebări și au recomandat examinarea posibilității de instituire a rândului electronic în policlinici și spitale, minimizarea fluxului în numerar pentru achitarea serviciilor contra plată, perfecționarea sistemului de achiziții publice, precum și identificarea unor sancțiuni pentru medicii prinși în flagrant.

Audierile sunt parte a controlului parlamentar asupra implementării legislației. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 


Back to all
Declarations
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
Saturday, March 23, 2019
At the moment there are no records for the selected date
Last legislative acts adopted
 
   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe