Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Roman Boțan a participat la ședința plenară a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est

12-15.04.2018 Ședința AP SEECP 

Ljubljana, 14 aprilie 2018 - În cadrul celei de-a 5-a ședințe plenare a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (AP SEECP), reprezentantul Parlamentului Republicii Moldova, Roman Boțan, a intervenit cu un discurs în care a reiterat  necesitatea consolidării relațiilor de bună vecinătate între statele membre, în scopul asigurării păcii, securității, și stabilității în regiune, deoarece AP SEECP reprezintă un instrument complimentar în procesul de integrare europeană. 

Deputatul a subliniat importanța bunei cooperări în contextul în care regiunea este expusă amenințărilor hibride și propagandei, care afectează securitatea și stabilitatea Europei dar și procesele de integrare europeana ale statelor aspirante precum și în contextul în care unii actori internaționali întreprind acțiuni care depășesc cadrul dreptului internațional și periclitează sistemul interstatal de cooperare.

Roman Boțan a atras atenția participanților sesiunii asupra pericolului imens aferent prezenței  ilegale a trupelor militare ale Federației Ruse în partea estică a Republicii Moldova, ceea ce prezintă o amenințare gravă nu numai pentru securitatea națională dar și pentru securitatea întregii regiuni și a Europei în întregime.  

Ulterior, Președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova a menționat eforturile pe care le depune Republica Moldova pentru a determina Federația Rusă să își retragă trupele și munițiile din regiunea transnistreană. În context, deputatul a solicitat tuturor participanților sesiunii să sprijine Republica Moldova în atingerea acestui obiectiv, prin luarea atitudinii, în acest sens, la toate nivelele și în toate organizațiile internaționale din care fac parte.   

În finalul discursului său, Roman  Boțan a subliniat importanța acțiunilor comune pentru atingerea obiectivelor SEECP, deoarece numai astfel pot fi asigurate pacea, securitatea și stabilitatea în regiune și continuarea parcursului european. 

Direcția relații externe

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
20 martie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"