Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Parlementarisme en République de Moldavie
 
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
Andrian Candu a prezentat prioritățile țării la reuniunea Rețelei Globale a Legislatorilor în domeniul siguranței rutiere
13.04.2018 Întrevedere cu reprezentanta ONU - Ana María Menéndez Pérez, consilieră principală pentru politică
 
New York, 14 aprilie 2018 - ”Siguranța rutieră este o preocupare prioritară pentru guvernare, motiv din care, în calitate de președinte de Parlament, am format o platformă de control parlamentar pe care se analizează și evaluează politicile privind siguranța în trafic”, a declarat președintele Parlamentului la Reuniunea de lucru a Rețelei Globale a Legislatorilor în domeniul siguranței rutiere – actualizarea Manifestului pentru siguranța rutieră și activități pentru 2018.
 
Andrian Candu a făcut o prezentare a activităților inițiate în calitate de președinte de Parlament, dar și de Ambasador al siguranței rutiere în Republica Moldova. În particular, președintele a vorbi despre susținerea acordată inițiativei de a crea o entitate națională pentru managementul siguranței rutiere, a Fondului de siguranță rutieră și a unei baze de date referitoare la estimarea sectoarelor de drum cu risc sporit de accidente. De asemenea, Candu a anunțat despre determinarea de a introduce un modul educațional de securitate rutieră, începând cu ciclul preșcolar. Președintele Parlamentului a subliniat că Parlamentul, Guvernul și societatea civilă vor continua eforturi conjugate, împreună cu partenerii internaționali pentru asigurarea unei infrastructuri rutiere sigure și pentru creșterea siguranței oamenilor.
 
”Anul acesta guvernarea a lansat un program complex național Drumuri bune pentru Moldova, unde componenta de siguranță rutieră este abordată drept una prioritară. Toate proiectele care vizează infrastructura drumurilor vor fi implementate luând în calcul standardele europene de securitate”, a menționat președintele Parlamentului.  
 
Discuțiile de la Reuniune au vizat obiectivele globale care trebuie asumate pe domeniul siguranțeni rutiere și care au fost în egală măsură susținute ONU și reprezentanții UE. Republica Moldova a subscris angajamentelor. Potrivit lui Andrian Candu, tragediile provocate de accidente pot fi reduse substanțial, iar oamenii să se întoacă zilnic acasă în siguranță, dacă vom ține cont de noile cerințe ale siguranței rutiere, proiectele de infrastructură, dar și educația corectă a tuturor participanților la trafic.
 
Președintele Parlamentului Andrian Candu efectuează o vizită în SUA, în perioada 11-19 aprilie 2018. Speakerul a avut un discurs la Reuniunea Adunării Generale a ONU privind siguranța rutieră, mai multe întrevederi cu parlamentari, dar și oficiali ONU. Dată fiind buna cooperare stabilită între președintele Parlamentului și membrii celor două camere ale Parlamentului englez, a fost făcut un schimb de opinii pe principalele subiecte de pe agendă cu Lord Dubs.
 
Andrian Candu a fost desemnat ambasador al Siguranței Rutiere în 2017 de către „Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport”. Republica Moldova a semnat rezoluţia ONU privind declararea anilor 2011-2020 „Decada acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere”. Anul trecut Andrian Candu a promovat o campanie de informare și sensibilizare pentru transportul în siguranță a copiilor, a facilitat organizarea mai multor expoziții, difuzare de materiale despre riscurile excesului de viteză, a distribuit reflectorizante în școli și a făcut mai multe demersuri pentru dotarea suplementară cu însemne rutiere a trecerilor de pietoni, în special din zona școlilor.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
 

Back to all FR
Déclarations
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
lundi 10 décembre 2018
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe