Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Platforma de control parlamentar a securității rutiere, întrunită la inițiativa președintelui Legislativului
30.03.2018 Ședința platformei de control parlamentar a securității rutiere.
 
Chișinău, 30 martie 2018 – Președintele Parlamentului susține necesitatea unei entități naționale pentru managementul siguranței rutiere și introducerea unui modul educațional de securitate rutieră, începând cu ciclul preșcolar. Despre aceasta și alte aspecte privind siguranța traficului rutier s-a discutat astăzi, pe Platforma de control parlamentar a securității rutiere, întrunită la inițiativa speakerului Andrian Candu, Ambasador al siguranței rutiere în Republica Moldova.
 
Potrivit președintelui Legislativului, în procesul de reabilitare a drumurilor, început de autorități este vital să fie luat în calcul componenta securității rutiere. În context, el a menționat necesitatea creării Agenției siguranței rutiere, a Fondului de siguranță rutieră și a bazei de date referitoare la estimarea sectoarelor de drum cu risc sporit de accidente.
 
La ședință au participat deputați, directorul de țară al Băncii Mondiale în Moldova Anna Akhalkats, reprezentanții Bancii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, ai Automobil Club Moldova, precum și oficiali din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor, Ministerului Afacerilor Interne etc.
 
Autoritățile responsabile de politici de siguranță rutieră au prezentat rapoarte cu referire la reabilitarea drumurilor la nivel național, acțiunile întreprinse pentru asigurarea educației rutiere în rândul copiilor, statistici ale accidentelor rutiere etc. La rândul său, reprezentantul Automobil Club Moldova a vorbit despre pachetul educațional pentru  predarea siguranței rutiere care este implementat cu succes în țările europene.
 
Printre încălcările normelor de circulație care au generat cele mai multe accidente, participații au enumerat viteza neadecvată situației rutiere, neacordarea priorității pietonilor, depășirea limitei de viteză, conducerea transportului sub influența alcoolului. Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, costul vieții unui locuitor al Republicii Moldova a fost evaluat la 675 mii dolari SUA.
 
Potrivit statisticilor, pe parcursul anului 2017 au fost înregistrate 2 512 accidente rutiere soldate cu  273 persoane decedate și 2 846 care au suferit diverse traumatisme. În accidente din traficul rutier au fost implicați 350 de copii, dintre care 12 au decedat, 80 au suferit traumatisme grave, iar 237 – ușoare.
 
Andrian Candu a fost desemnat ambasador al Siguranței Rutiere în 2017 de către „Eastern Alliance for Safe and Sustainable Transport”. Republica Moldova a semnat rezoluţia ONU privind declararea anilor 2011-2020 „Decada acţiunilor în domeniul siguranţei rutiere” şi şi-a asumat responsabilităţile ce decurg din aceasta, printre care şi obiectivul de a reduce cu 50% numărul accidentelor până în anul 2020, accesul la un transport sigur, accesibil si durabil pana in anul 2030. Anul trecut Andrian Candu, în calitate de ambasador al siguranței rutiere a promovat o campanie de informare și sensibilizare în comun cu partenerii din societatea civilă. În cadrul acestei campanii au fost organizate expoziții, difuzate materiale despre riscurile excesului de viteză, distribuite reflectorizante și efectuate demersuri pentru dotarea suplementară cu însemne rutiere a trecerilor de pietoni, în special din zona școlilor.
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
25 februarie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"