Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Delegația Parlamentului a participat la Geneva, la Adunarea Uniunii Interparlamentare

24-28.03.2018 Cea de-a 138-a Adunare a UIP

Chișinău, 29 martie 2018 – Delegația Parlamentului a participat la lucrările celei  de-a 138-a Adunare a Uniunii Interparlamentare (UIP) și la  reuniunile aferente, desfășurate în perioada 24-28 martie 2018, la Geneva, Confederația Elvețiană. 

Din componența delegației au făcut parte deputatele Zinaida Greceanîi, Șefa delegației naționale la UIP și Valentina Stratan, membră a delegației naționale la UIP. 

Programul sesiunii a inclus dezbateri generale în plenul Adunării, reuniuni ale Consiliului Director, Comisiilor pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, pentru pace și securitate internațională, pentru democrație și drepturile omului și pentru afacerile ONU, Forului Femeilor Parlamentare, Forului Tinerilor Parlamentari, precum și reuniuni ale grupurilor geopolitice. 

Tema dezbaterilor generale a fost „Consolidarea regimului global pentru migranți și refugiați: necesitatea unor soluții de politică bazate pe dovezi”. Zinaida Greceanîi a ținut un discurs, în plenul Adunării, despre situația curentă a migranților moldoveni, problemele cu care se confruntă și eventualele soluții.    

La reuniunea Comisiei permanente pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț, în cadrul căreia a participat Zinaida Greceanîi, participanții au abordat subiectul implicării sectorului privat în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD), în special în domeniul energiei regenerabile. Rezoluția adoptată se adresează parlamentelor statelor membre ale UIP să faciliteze investițiile private în dezvoltarea durabilă, în special în domeniul energiei regenerabile, prin stabilirea unor mecanisme de finanțare public-privat, prin promovarea unui climat de afaceri care să încurajeze investițiile în domeniul cercetării și dezvoltării, precum și prin crearea unor stimulente juridice menite să atragă investitorii din sectorul privat.

La reuniunea Comisiei permanente pentru pace și securitate internațională Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat de deputata Valentina Stratan. În cadrul acestei reuniuni a fost adoptată Rezoluția Comisiei privind promovarea păcii în calitate de instrument pentru realizarea dezvoltării durabile, care afirmă legătura dintre implementarea eficientă a ODD-lor, prevenirea conflictelor și susținerea păcii. 

În cadrul lucrărilor sesiunii, a fost susținută candidatura deputatei Zinaida Greceanîi pentru funcția de membră a Biroului Forului Femeilor Parlamentare, candidatura deputatei Valentina Stratan – pentru funcția de membră a Comisiei permanente pentru pace și securitate internațională și cea a deputatului Vlad Batrîncea pentru funcția de membru al Biroului Comisiei permanente pentru democrație și drepturile omului.  

La încheierea Sesiunii UIP, au fost adoptate rezoluțiile Comisiilor permanente ale UIP, precum și documentul final al dezbaterii generale.     

Sesiunea UIP a reunit peste 740 de parlamentari din 140 de țări, dintre care 65 de președinți de parlamente naționale și 216 doamne deputate. În prezent, UIP reprezintă cel mai mare for interparlamentar din lume. Uniunea Interparlamentară a fost instituită în 1889 și este constituită din 178 de state cu statut de membru, precum și 12 membri cu statut de asociat. Republica Moldova a devenit membru UIP în 1992.  

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
22 septembrie 2018
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"