Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Combaterea tuberculozei, dezbătută pe platforma Comisiei protecție socială, sănătate și familie

2018 03 14  Audieri publice la subiectul ”Mobilizare globală și angajamentele în domeniul combaterii tuberculozei - Comisia protecție socială, sănătate și familie

Chișinău, 14 martie 2018 – 20 la sută din cazurile noi de tuberculoză înregistrate în Republica Moldova sunt depistate la copii. Informația a fost prezentată în cadrul audierilor publice ”Mobilizare globală și angajamentele în domeniul combaterii tuberculozei. Abordări multisectoriale de redresare a situației în Republica Moldova”, organizate astăzi de către Comisia parlamentară protecție socială, sănătate și familie.

Potrivit Secretarului de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Aliona Serbulenco, cel mai des sunt afectați copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani. În anul 2017, numărul acestora a constituit 86 la sută din cazuri.

Totodată, Secretarul de stat a menționat că mortalitatea prin tuberculoză, în anul 2017, a fost de 7,9% la 100 000 populație, iar incidența prin această maladie este de 83,3% la 100 000 populație. ”Fiecare al treilea caz de îmbolnăvire este din regiunea transnistreană, fiind urmat de raioanele din regiunea de centru a țării”, a spus Aliona Serbulenco.

Reprezentanta Departamentului Instituțiilor Penitenciare, Nelea Caras a anunțat că printre deținuți sunt 102 bolnavi de această maladie, inclusiv 13 cazuri de tuberculoză multidrogrezistentă.

Copreședinta Grupului Regiunii Europene și a Asiei Centrale a Rețelei parlamentare de combatere a tuberculozei ”Global TB Caucus”, ex-deputata Oxana Domenti a spus că tuberculoza este o maladie infecțioasă responsabilă de cele mai multe decese în lume. ”Zilnic, aceasta ia cinci mii de vieți omenești. Totodată, în regiune sunt înregistrate în fiecare zi 1 000 de cazuri noi de îmbolnăvire”, a specificat Oxana Domenti.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a declarat că, în urma procedurii de control parlamentar de astăzi, vor fi formulate un șir de recomandări autorităților responsabile pentru îmbunătățirea situației pe termen mediu și lung, inclusiv în cercetarea cauzelor noilor îmbolnăviri, eficientizarea tratamentului și promovarea programelor de informare în instituțiile de învățământ.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Platforma parlamentară națională și regională a Rețelei globale de combatere a tuberculozei și a întrunit deputați, miniștri, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, ai autorităților publice centrale și ai societății civile. Anual, la 24 martie, în toată lumea este marcată Ziua mondială de combatere a tuberculozei.Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
26 martie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"