Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Propunerile de modificare a Regulamentului Parlamentului, discutate în cadrul unei mese rotunde organizate de Proiectul Twinning

13.02.2018 Ședință proiect twinning

Chișinău, 13 februarie 2018 – Propunerile de modificare a Regulamentului Parlamentului au fost discutate în cadrul unei mese rotunde, organizate la Parlament de Proiectul Twinning, în vederea îmbunătățirii procedurilor parlamentare în procesul de armonizare a legislației naționale cu legislația UE. 

Modificările propuse au scopul de a consolida funcțiile legislativă și de control ale Parlamentului în procesul de armonizare a legislației și au la bază cele mai bune practici ale statelor membre UE, experiența relevantă a fostelor state candidate la aderarea la Uniunea Europeană, precum și situația actuală din Parlamentul Republicii Moldova. Propunerile au fost elaborate de către experții Štěpán Pecháček, Director al Institutului Parlamentar, Parlamentul Republicii Cehe; László Juhász, Șef al Secretariatului Comisiei pentru Afaceri Europene, Adunarea Națională a Ungariei; Katarína Kubišová, Șefa Direcției educație și cercetare parlamentară, Consiliul Național al Republicii Slovace și Bartosz Pawłowski, Consilier juridic, Seimul Poloniei. 

La masa rotundă au participat Igor Klipii, Secretar general adjunct al Parlamentului Republicii Moldova, reprezentanți ai Direcției generale juridice, ai Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană, precum și reprezentanți ai Cancelariei de Stat și ai Centrului de Armonizare a Legislației. 

În discursul său, expertul Štěpán Pecháček a subliniat că un proces eficient de armonizare a legislației presupune desemnarea unei comisii parlamentare responsabile de evaluare a proiectelor de legi din perspectiva armonizării acestora cu legislația UE, fără a presupune în mod necesar crearea unei noi comisii parlamentare pentru acest scop.   

Masa rotundă a facilitat un schimb de opinii și idei între funcționarii Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova și experții Proiectului Twinning cu privire la modalitățile de îmbunătățire a procesului de armonizare a legislației naționale cu legislația Uniunii Europene. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova 

 

 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
22 iulie 2018
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"