Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Schimbul de date electronice între instituții ar putea fi reglementat prin lege

14.02.2018 Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

Chișinău, 14 februarie 2018 – Raporturile ce apar în procesul schimbului de date între sistemele informaţionale deţinute de autorităţile şi instituţiile publice, autorităţile administrative autonome şi alte organizaţii ar putea fi reglementate prin lege. Comisia juridică, numiri și imunități a examinat și avizat, în ședința de astăzi, proiectul de lege cu privire la schimbul de date și de interoperabilitate. 

Potrivit proiectului, scopul acestuia este de a facilita şi eficientiza interoperabilitatea şi schimbul de date în cadrul sectorului public, precum şi între sectorul public şi cel privat în vederea creşterii calităţii serviciilor publice prestate, creării noilor servicii publice electronice, precum şi asigurării securităţii informaţionale.

Astfel, instituțiile publice vor utiliza datele care au fost deja înregistrate în sistemele informatice ale autorităţilor publice și în acest mod va creşte accesibilitatea, eficienţa şi calitatea serviciilor publice, precum și va fi exclusă necesitatea de a solicita suplimentar de la cetățeni și mediul de afaceri certificate, rapoarte etc. 

Elementele inovative ale proiectului presupun schimbul de date între instituţii exclusiv prin intermediul platformei de interoperabilitate. De asemenea, este prevăzută gratuitatea schimbului de date între autorităţile publice și excluderea circulaţiei pe hârtie a documentelor.

Totodată, proiectul instituie Catalogul semantic în calitate de sursă de active semantice şi de seturi de date pentru a fi utilizate la schimbul de date. Se propune crearea sau delegarea în competenţa unei autorităţi deja existente a unei autorităţi care va decide şi monitoriza asupra îndeplinirii tuturor condiţiilor privind conectarea la platforma de interoperabilitate şi autorizarea schimbului de date, inclusiv prin verificarea competenţelor, mandatului legal al acesteia şi scopului utilizării.

Proiectul urmează a fi examinat și dezbătut în plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
An error has occurred.
Error: Ultimele acte legislative adoptate is currently unavailable.

 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"