Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
PDM și Grupul PPE, în discuție cu Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR
29.01.2018 Întrevedere deputați, fracțiunea parlamentară PD și grupul PPE cu delegația comună a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR

Chișinău, 29 ianuarie 2018
– Reprezentanții Fracțiunilor parlamentare PDM și Grupul parlamentar Popular European au avut o întrevedere comună cu delegația Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR.

Președintele fracțiunii parlamentare PDM, Marian Lupu a declarat că prin introducerea sistemului electoral mixt se creează condiții egale de participare a cetățenilor Republicii Moldova la alegeri. ”Ne pare rău, ca anumite partide politice au refuzat să se implice în elaborarea aspectului procedural al implementării legislației”, a spus Marian Lupu.

Totodată, deputatul Eugen Carpov a menționat că Republica Moldova este interesată în implementarea recomandărilor Comisiei de la Veneția pentru a realiza, fără dificultate, noile prevederi legislative.

Deputatul Sergiu Sîrbu a informat membrii delegației comune despre lucrul de ordin tehnic efectuat până la această etapă. S-a referit, pe rând, la toate recomandările primite din partea Comisiei de la Veneția și acțiunile întreprinse în acest sens, inclusiv delimitarea circumscripțiilor, numărul de alegători ale acestora, crearea secțiilor de votare în UTA Găgăuzia, regiunea transnistreană, precum și în diasporă. La fel, Sergiu Sîrbu a menționat activitatea Comisiei naționale pentru delimitarea circumscripțiilor, înregistrarea prealabilă, criteriile de selectare etc.

La discuție au participat deputații Marian Lupu, Sergiu Sîrbu, Violeta Ivanov – din partea PDM și Eugen Carpov, Mihaela Spătaru și Aliona Goța au reprezentat grupul PPE.

Delegația comună se află într-o vizită de informare în Republica Moldova, în perioada 28-30 ianuarie curent, în contextul pregătirii de către Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR a avizului comun privind legislația electorală modificată, care va fi aprobat la reuniunea din 16-17 martie curent.


Informație utilă

Componența delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE/ODIHR
Richard Barrett, Membru irlandez;
Eirik Holmøyvik, Membru supleant norvegian;
Oliver Kask, Membru estonian, Președintele Consiliului pentru Alegeri Democratice;
Pierre Garrone, Șef de Diviziune, Secretariatul Comisiei de la Veneția.

OSCE/ODIHR

Dna Tatyana Hilscher-Bogussevich, Expert;
Oleksii Lychkovakh, Consilier electoral.

Oficiul Consiliului Europei la Chisinău

Eva Gutjahr, Șef adjunct al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
21 august 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"