Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
NECROLOG In memoriam Vladimir Curbet

Astăzi, s-a stins din viață marele Maestru Vladimir Curbet, omul care și-a dedicat întreaga viață tradițiilor coregrafice și expresiei artistice a dansului popular, a fost prim-maestru de balet şi a educat zeci de generaţii de artişti în cadrul Ansamblului Național Academic de Stat de Dansuri Populare ”Joc”.

Născut în localitatea Susleni din raionul Orhei, la 5 decembrie 1930, Vladimir Curbet absolvește școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău în anul 1966.  În 1958 a devenit conducător artistic şi prim-maestru de balet al Ansamblului Moldovenesc Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc”. 

Vladimir Curbet a regizat şi a prezentat cu ansamblul „Joc” circa 10 000 de spectacole în peste 70 de țări, dansul popular devenind carte de vizită şi simbol al Republicii Moldova în străinătate, potrivind costumul naţional cu dansul respectiv. Creaţia Maestrului ocupă o filă aparte în Patrimoniul Naţional.

Vladimir Curbet s-a afirmat ca folclorist şi publicist, a înregistrat nenumărate melodii şi texte de cântece populare, a publicat un şir de articole, studii şi cărţi referitoare la specificul, originea, istoria şi maniera de interpretare a dansului popular moldovenesc, necesitatea păstrării şi dezvoltării creatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor populare. A colectat peste 6 000 cântece şi melodii de joc populare, numeroase din ele regăsindu-se în cele 9 cărţi ale sale. 

Suntem profund îndurerați şi regretăm această pierdere enormă. În aceste momente triste, exprimăm întreaga compasiune familiei îndoliate şi transmitem sincere condoleanţe tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au apreciat.

Dumnezeu să-l odihnească în pace.


Igor Dodon, Președinte al Republicii Moldova

Andrian Candu, Președinte al Parlamentului 

Pavel Filip, Prim-ministru

Monica Babuc,  Ministru al Educaţiei, Culturii şi Cercetării 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
19 martie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"