Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova

21.11.2017 Semnarea Declaratiei CCIE

București, 21 noiembrie 2017 – Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova salută rezultatele pozitive pe care Republica Moldova le înregistrează în direcția consolidării instituțiilor și a bunei guvernanțe, în condițiile unui context geopolitic complex, și așteaptă ca aceste eforturi să primească aprecierea binemeritată cu ocazia apropiatului Summit al Parteneriatului Estic de la Bruxelles. 

Declarația celei de-a VI-a Reuniuni a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a fost adoptată astăzi la București, fiind semnată de cei doi copreședinți, George Mocanu și Bogdan-Ionel Rodeanu.

Membrii Comisiei îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să continue hotărât pe calea reformelor democratice, cu sprijinul României și al Uniunii Europene.

”Comisia Comună pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova cheamă executivele celor două țări să realizeze proiectele convenite în domeniile economic, al educației, al forței de muncă. În acest sens, Comisia comună pentru integrare europeană își afirmă întreaga disponibilitate pentru susținerea măsurilor convenite în plan bilateral. România și Republica Moldova trebuie să implementeze toate măsurile necesare pentru asigurarea securității energetice și îmbunătățirea interconexiunii în domeniul energetic și al transportului”, se menționează în Declarația semnată. 

Documentul mai subliniază necesitatea de a acorda o atenție deosebită punerii în aplicare a Acordului de Asociere/Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, dată fiind contribuția pozitivă pe care aceste acorduri o au pentru relațiile comerciale și economice dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, precum și pentru facilitarea reformelor structurale și sporirea atractivității mediului de afaceri. 

Totodată, Comisia susține o prezență investițională consistentă a României în Republica Moldova, precum și organizarea de acțiuni comune, la nivelul Parlamentelor celor două țări, menite să promoveze spațiul educațional, cultural și social comun, în contextul valorilor democratice europene.

Reuniunea Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României a avut loc la București, în perioada 20-21 noiembrie 2017. Reuniunea s-a desfășurat în preajma Summitului Parteneriatului Estic de la Bruxelles din 24 noiembrie, precum și în contextul stabilirii priorităților comune pentru perioada în care România va deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, la începutul anului 2019.  

Parlamentul Republicii Moldova a fost reprezentat la Reuniunea de la București de către deputații George Mocanu, Mihaela Spătaru, Roman Boțan, Ion Balan, Marcel Răducan, Alina Zotea și Igor Vremea.

Declarația Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"