Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Vicepreședintele Parlamentului a participat la inaugurarea Conferinței științifice internaționale „Centenar Sfatul Țării”
21.11.17 Conferința Științifică Internațională Centenar Sfatul Țării
 
Chișinău, 21 noiembrie 2017 - Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă a participat astăzi la inaugurarea Conferinței științifice internaționale „Centenar Sfatul Țării”, organizată cu ocazia a o sută de ani de la întrunirea în ședință legală și solemnă a primului organ legislativ al țării.  

”Sfatul Țării este primul organ legislativ și electiv, constituit pe baze democratice largi în concordanță cu canoanele vremii. El a activat în condiții extreme de haos și război și a identificat sub presiunea circumstanțelor o soluție care a salvat Basarabia de haosul dictaturii bolșevice”, a declarat Iurie Leancă la inaugurarea Conferinței, organizate în fostul Palat al Sfatului Ţării. 

Legislativul a prezentat la eveniment expoziția, inaugurată de zilele Parlamentului în luna mai curent. Aceasta conține fotografii și documente ale Sfatului Țării.  La 21 noiembrie 1917, la Chișinău s-a întrunit în ședință legală primul organ legislativ al țării.

Constituit în mod democratic, cu o reprezentanţă populară, Sfatul Ţării a asigurat perspectiva de dezvoltare democratică a proceselor revoluţionare în ţinut, declanşate după revoluţia rusă din februarie 1917. Sfatul Țării a votat Proclamația de neatârnare prin care era constituită Republica Democratică Moldovenească, iar în 1918 - unirea cu România. 

Conferința științifică internațională a fost organizată de Academia de Științe a Moldovei, Academia Română, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul de Istorie al AȘM, Institutul „A. D. Xenopol” – Filiala Iași a Academiei Române, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

La Conferinţă participă savanţi în domeniul cercetării istoriei din România, Republica Moldova, Rusia, Ucraina, Letonia. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"