Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Delegația Parlamentului participă la Reuniunea Comisiei pentru afaceri economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN

Tirana, 19 octombrie 2017 - Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la cea de-a 49-a Reuniune a Comisiei pentru afaceri economice, comerciale, tehnologice și de mediu a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră (APCEMN). Reuniunea are loc la Tirana, Albania în perioada 17-20 octombrie curent.

Din componența delegației fac parte deputații Violeta Ivanov și Nae-Simion Pleșca.

În cadrul Reuniunii sunt supuse dezbaterilor raportul și recomandările Comisiei despre dezvoltarea sistemului național de inovare în domeniile economic și științific în statele membre OCEMN.

Participanții au fost salutați, în debutul Reuniunii, de către Vicepreședinta Parlamentului Albaniei, Vasilika Hysi, Secretarul General al APCEMN, Asaf Hajiyev, precum și de către Președintele Comisiei pentru afaceri economice, comerciale, tehnologice și de mediu a APCEMN, Krasimir Velchev. 

În alocuțiunea sa privind tematica generală a Reuniunii, Șefa delegației Parlamentului la APCEMN, Violeta Ivanov a menționat că, actualmente, Republica Moldova se află la etapa fundamentării şi trasării teoretice şi practice a problemelor majore privind dezvoltarea inovatoare. De asemenea, Violeta Ivanov a subliniat că sunt în proces de implementare o serie de documente de politici publice pe termen mediu și lung, obiectivele cărora țintesc reformarea guvernării sistemului național de cercetare științifică, dezvoltare tehnologică şi inovare, în vederea adoptării unui model mai deschis, incluziv şi transparent.

În context, Șefa delegației Parlamentului la APCEMN a subliniat că la 21 septembrie 2017, Parlamentul Republicii Moldova a votat Legea nr. 190 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul cu privire la știință şi inovare al Republicii Moldova), care are drept scop racordarea sistemului de administrare ale domeniilor cercetare-dezvoltare, inovare și transfer tehnologic la rigorile Spațiului European de Cercetare, precum și îmbunătățirea performanței științifice a țării. 

În aceeași ordine de idei, Violeta Ivanov s-a referit și la un alt document important a domeniului de inovare - Strategia inovațională a Republicii Moldova pentru perioada 2013-2020 „Inovații pentru competitivitate”, ce se axează pe asigurarea unui cadru consistent de politici orizontale ce vor contribui la sporirea competitivității internaționale ale Republicii Moldova şi la edificarea unei economii bazate pe cunoaștere, prin dezvoltarea capitalului uman.

La rândul său, Nae-Simion Pleșca, membrul delegației moldovenești la APCEMN, a vorbit despre cadrul normativ național pentru implementarea mecanismului de voucher inovațional, precum și despre implementarea Programului Guvernamental de încurajare a tinerilor cercetători, care lansează o afacere inovațională după absolvirea instituției de învățământ superior.

Președinția în exercițiu a APCEMN pentru perioada iulie-decembrie 2017 este deținută de Ucraina.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"