Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Parlamentul şi Guvernul îşi sincronizează agenda şi prioritățile
13.10.2017 Ședința comună Parlament - Guvern

Chișinău, 13 octombrie 2017 - Președintele Parlamentului Andrian Candu și Prim-ministrul Pavel Filip au prezidat astăzi ședința comună Guvern - Parlament, organizată cu scopul de a sincroniza agendele și prioritățile celor două instituții în perioada următoare.

”Obiectivul nostru este să verificăm impactul normelor aprobate, precum și executarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană. Comisiile permanente au elaborat un plan de audieri și la următoarea ședință a Biroului permanent vom aproba documentul. Controlul parlamentar este prioritatea noastră la această etapă pentru că este important să ne asigurăm că legile adoptate funcționează în interesul oamenilor”, a menționat președintele Parlamentului.

Totodată, Andrian Candu a cerut respectarea termenelor de aprobare a legilor luând în calcul procedura de examinare în Parlament. De asemenea, el a menționat că transmiterea unui proiect în Parlament nu înseamnă că lucrul ministerului s-a terminat. ”Este nevoie să se lucreze în colaborare cu comisiile permanente și să fie urmărit parcursul legii până la publicare”, a spus președintele Parlamentului.

La rândul său, Premierul a remarcat că astfel de reuniuni contribuie la accelerarea adoptării măsurilor de modernizare a Republicii Moldova, în contextul acordurilor și angajamentelor pe plan extern. Astfel, șeful Executivului a menționat că luna viitoare va fi inițiată actualizarea Planului National de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE până în anul 2019, stipulând că este important să fie menținut ritmul în ceea ce privește punerea în aplicare a Acordului.

Președinții comisiilor parlamentare și membrii Cabinetului de miniștri au discutat despre progresul și anumite dificultăți în realizarea Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare în a doua jumătate a anului 2017, precum și a Planului legislativ pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru 2017. De asemenea, a fost analizată realizarea angajamentelor faţă de Fondul Monetar Internaţional şi trasate prioritățile pentru perioada următoare în agenda comună Guvern – Parlament.

Totodată, membrii Cabinetului de miniștri și deputații au discutat despre pașii care trebuie făcuți pentru obținerea asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Prim-ministrul a reiterat că este respectat graficul în ceea ce privește acest subiect și că este încredințat că țara noastră va îndeplini pas cu pas toate angajamentele asumate, spre folosul tuturor cetățenilor moldoveni.

În context, președintele Parlamentului a anunțat că pe 25-26 octombrie curent, la Strasbourg se va desfășura ședința Comitetului parlamentar de asociere, iar la 20 octombrie 2017, Parlamentul va organiza ședința Consiliului parlamentar pentru integrare europeană unde vor fi abordate subiectele actuale în relația cu UE, anume cele care urmează a fi discutate la Strasbourg. Între acestea speakerul a nominalizat cele din domeniul energetic, drepturile omului, legislația mass-media, lupta împotriva corupției, situația financiar-bancară etc.

Tradițional, Parlamentul și Guvernul se convoacă în ședință comună la începutul sesiunilor parlamentare.
 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"