Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Raportul privind respectarea drepturilor omului, audiat în plenul Parlamentului
12.10.2017 Raportul Avocatului Poporului
 
Chișinău, 12 octombrie 2017 – Accesul la justiție, dreptul la asistența socială a persoanelor cu dizabilități și securitatea personală a unor categorii de cetățeni au fost cele mai des semnalate încălcări ale drepturilor omului în anul 2016. Declarația aparține Avocatului Poporului Mihai Cotorobai și a fost lansată astăzi, la ședința plenară a Parlamentului, în prezentarea Raportului privind respectarea drepturilor și libertăților omului în Republica Moldova în anul trecut.
 
Potrivit Avocatului Poporului, pe parcursul ultimilor doi ani, cele mai multe adresări examinate țin de actul de justiție, inclusiv neexecutarea titlului executoriu, tergiversarea examinării cauzei care se manifestă prin amânarea proceselor de judecată și nerespectarea termenului rezonabil de judecare a cauzelor, precum și calitatea asistenței juridice garantată de stat. Alte încălcări  ale drepturilor omului țin de asistența socială și medicală acordată pensionarilor, persoanelor cu dizabilități beneficiarilor instituțiilor rezidențiale cu profil psihoneurologic etc, a spus Ombudsmanul.
 
Referindu-se la structura raportului prezentat, Avocatul Poporului a precizat că pentru prima dată acesta conține capitole aparte despre respectarea drepturilor cetățenilor din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană. Totodată, în premieră acesta a fost restructurat pe drepturile constituționale ale cetățenilor Republicii Moldova.
 
În altă ordine de idei, Mihai Cotorobai a mulțumit Parlamentului pentru completarea, în acest an, a Constituției Republicii Moldova cu un capitol nou despre statutul și rolul instituției Avocatului Poporului în promovarea şi protecţia depturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
 
Respectarea drepturilor copilului în țara noastră, în aceeași perioadă a fost prezentată de Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu care a menționat că acest capitol reflectă situația actuală de respectare a drepturilor copilului prin prisma opiniei copiilor.  Astfel, raportul s-a axat pe drepturile copiilor la educație, securitate socială, protecția față de abuzuri și neglijare, drepturile copiilor cu dizabilități, a celor refugiați, a celor rămași fără îngrijire părintească etc.
 
La ședința de prezentare a raportului Avocatului Poporului au participat președintele Curții Supreme de Justiție, precum și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale pentru respectarea drepturilor omului, inclusiv Consiliul pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, Institutul de Reforme Penale, Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii etc.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
22 septembrie 2018
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"