Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Vizită de documentare a Comisiei mediu și dezvoltare regională la hidrocentrala de pe râul Răut, din localitatea Brânzenii Noi, raionul Telenești

04.10.17 Vizita de documentare a Comisiei mediu și dezvoltare regională

Chișinău, 4 octombrie 2017 – Membrii Comisiei parlamentare mediu și dezvoltare regională, în cadrul ședinței de astăzi, au efectuat o vizită de documentare la hidrocentrala de pe râul Răut, din localitatea Brânzenii Noi, raionul Telenești. 

Deputații s-au familiarizat cu situația ecologică, creată în urma construcției hidrocentralei, au audiat autoritățile centrale și locale responsabile, precum și au discutat cu agentul economic care a efectuat lucrări de extragere a calcarului.

Potrivit primarului localității Căzănești, Vasile Sîrbu, pe data de 31 august, râul Râut a secat, iar în dreptul localității practic timp de 6 ore apa nu a curs în râu, din această cauză tot peștele a murit. Primarul a mai precizat că ultima secare a râului a avut loc pe data de 20 septembrie, în prezent, însă, râul Râut a revenit în albie. Potrivit lui Vasile Sârbu, dincolo de faptul că este o situație ecologică degradantă, au avut de suferit și agricultorii care utilizează sisteme de irigare integrală din râul Răut.

La rândul său, șeful adjunct al Inspectoratului Ecologic de Stat, Vadim Stîngaci, în urma unui control efectuat s-a constatat că agentul economic a extras și transportat ilegal 660 m3 de calcar brut. ”Prejudiciul cauzat mediului în urma extragerii nelegitime a substanţelor minerale utile a fost evaluat în mărime de 223 080 lei, iar prejudiciul cauzat resurselor de sol în mărime de 106 392 lei”, a spus oficialul.

Totodată, agentul economic a efectuat, fără avizul pozitiv al expertizei ecologice de stat, lucrări de regularizare a cursului râului, de montare a comunicaţiilor, executare a altor lucrări care influenţează negativ calitatea apei şi starea obiectivelor acvatice. Materialele acumulate au fost expediate Procuraturii Generale care a dispus pornirea urmăririi penale. 

Deputații au constat că autoritățile publice locale nu au organizat audieri publice la momentul construcției hidrocentralei și au decis că vor adopta o decizie care să prevadă soluții pentru problema de mediu. 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
18 februarie 2018
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"