Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Vom acționa așa cum am promis cetățenilor și vom vota schimbarea sistemului electoral
17.06.2017 Conferinta de presa Aeroport. sistemul electoral
Chișinău, 17 iunie 2017 - ”Vom acționa așa cum am promis cetățenilor și vom vota schimbarea sistemului electoral. Totodată, așa cum ne-am angajat, vom implementa recomandările tehnico - juridice ale Comisiei de la Veneția”, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, astăzi, la o conferință de presă.

Președintele Parlamentului a subliniat că, schimbarea sistemului electoral este decizia suverană a Republicii Moldova. “Recomandările vor fi incluse în proiect. Proiectul de lege va fi votat. Va fi schimbat sistemul electoral, iar legea va fi expediată Comisiei de la Veneția pentru evaluare. Am agreat procedura ieri, astfel încât să fie și Uniunea Europeană sigură că Republica Moldova a îndeplinit recomandările Comisiei”, a menționat Andrian Candu.

„Actualul sistem electoral votat în 1994 a eșuat. Corupție, crize politice, lucru ineficient în coaliție, iată ce ne dă actualul sistem. Unul dintre motivele care stau la baza deciziei de a introduce votul mixt este necesitatea schimbării clasei politice”, spune președintele Parlamentului.

Criteriile de delimitare ale circumscripțiilor, votul în regiunea transnistreană și peste hotarele Republicii Moldova, reprezentarea femeilor, pragul electoral, finanțarea campaniilor și alte recomandări prezentate de Comisia de la Veneția vor fi implementate de autorități.

Totodată, potrivit președintelui Parlamentului, dacă am ține cont de polarizarea societății, nu ar trebui să facem nici o reformă. “Nu poate să existe unanimitate pe acest subiect, cum nu poate exista nici pe altele. Contează ce vrea majoritatea oamenilor. La această oră, sondajele arată că peste 60% din locuitorii Republicii Moldova vor schimbarea sistemului electoral. 850 de mii de semnături au fost colectate în susținerea schimbării, 2/3 din primari, cca 50 de ONG-uri, 15 asociații obștești ale minorităților, majoritatea deputaților în Parlament – 74 de parlamentari au optat pentru un alt sistem electoral”, a spus el.

”Considerăm că Uniunea Europeană nu va condiționa cooperarea cu Republica Moldova, pentru că aceasta ar însemna imixiune în politica internă a țării noastre și ignorarea opiniei majorității oamenilor. Anul trecut, cetățenii au primit un drept suplimentar de a vota direct Președintele Republicii Moldova, acum vrem să acordăm oamenilor dreptul să-și voteze deputatul.”, a subliniat Andrian Candu.
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
17 decembrie 2017
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"