Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Deputații și-au reluat activitatea în comisiile parlamentare permanente

Chișinău, 18 ianuarie 2017 – În Republica Moldova ar putea fi creată o întreprindere pentru prelucrarea deșeurilor periculoase, inclusiv mercur. În ședințele de astăzi, Comisiile agricultură și industrie alimentară și cea a drepturilor omului și relații interetnice au avizat pozitiv proiectul de ratificare a Convenției de la Minamata cu privire la mercur.

Potrivit raportorilor, obiectivul Convenției este de a proteja sănătatea umană și mediul de emisiile mercurului și ale compușilor acestuia. Autoritățile responsabile au evaluat și cuantificat sursele de poluare cu mercur, au analizat cadrul legislativ și instituțional pentru prevenirea și controlul poluării, precum și au examinat infrastructura de gestionare a mercurului. În urma acestor acțiuni, odată cu ratificarea Convenției, de la 1 ianuarie 2021 ar putea fi interzis importul, plasarea pe piață și exportul de produse cu adaos de mercur.

Convenția de la Minamata cu privire la mercur a fost semnată de 128 de țări, inclusiv Republica Moldova – la 10 octombrie 2013. Documentul este un tratat multilateral de mediu, iar denumirea simbolică Minamata a fost atribuită pentru a reaminti dezastrul ecologic creat în anii 1950 în urma deversărilor în Golful Minamata (Japonia) de ape uzate, încărcate cu compuși de mercur, impact soldat cu decese în masă ale populației, în urma consumului de pește contaminat.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii Comisiei agricultură și industrie alimentară au avizat pozitiv și ratificarea Acordului de finanțare pentru Programul transnațional Dunărea 2014 – 2020 între Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Economiei Naționale al Ungariei. Potrivit proiectului, acesta presupune alocarea a 5 mln de euro sub formă de grant pentru implementarea proiectelor în regiunea Dunării, inclusiv de conservare și gestionare a patrimoniului natural și cultural, dezvoltarea sistemelor de transport durabil, promovarea eficienței energetice etc.
 

Deputații din Comisia drepturile omului și relații interetnice au examinat și avizat pozitiv mai multe modificări și completări ale legislației, inclusiv cu privire la descentralizarea administrativă, administrația publică locală, taxa de stat etc.
 

Toate proiectele urmează a fi examinate și adoptate de plenul Parlamentului.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"