Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
În premieră, prestațiile sociale pentru copii sunt reglementate prin lege
Chișinău, 23 decembrie 2016 – De la 1 ianuarie 2017, indemnizaţia unică la naşterea copilului se va stabili în sumă egală cu valoarea monetară a coşului minim de bunuri necesare la naştere. Deputații au votat astăzi, în lectură finală, noi reglementări a prestațiilor sociale adresate copiilor.

Astfel, cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului se va aproba anual de Guvern, conform datelor Institutului de Cercetări Juridice şi Politice al Academiei de Ştiinţe a Moldovei care a stabilit pentru anul viitor 5300 de lei. Totodată, persoanelor neasigurate li se va acorda 2 ani indemnizație pentru îngrijirea copilului, comparativ cu 1,5 ani în prezent.

Pentru prima dată, se instituie indemnizaţia lunară de suport pentru creşterea până la vârsta de 3 ani a copiilor gemeni sau a mai mulţi copii născuţi dintr-o singură sarcină. Aceasta va constitui 50 % din mărimea indemnizaţiei lunare prevăzută pentru persoanele neasigurate și se va stabili pentru fiecare copil suplimentar.

La fel, se va plăti indemnizaţie lunară pentru întreţinerea copilului aflat sub tutelă/curatelă, pentru copiii rămaşi fără ocrotire părintească permanentă și temporară, precum și pentru copiii adoptaţi. Tinerii care la împlinirea vârstei de 18 ani, deţin statutul de copil rămas fără ocrotire părintească și îşi continuă studiile vor primi indemnizaţie pentru continuarea studiilor.
 
Cuantumul tuturor prestațiilor sociale pentru copii vor fi stabililite, anual, de către Guvern.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la învestirea în funcție
Agenda
21 iulie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"