Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Recomandările Evaluării periodice universale, examinate de Comisia drepturile omului și relații interetnice
 
Chișinău, 13 decembrie 2016 – Comisia parlamentară drepturile omului și relații interetnice a organizat, astăzi, audieri publice asupra recomandărilor adresate Republicii Moldova de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în cadrul Evaluării periodice universale (EPU).
 
Reprezentanții mai multor autorități publice centrale au informat membrii Comisiei cu cele 209 recomandări formulate la Geneva în cadrul mecanismului de evaluare a progresului în domeniul drepturilor omului. Potrivit raportorilor, în baza recomandărilor va fi elaborat un nou Plan național în domeniul drepturilor omului.
 
În context, membrii Comisiei au propus ca perioada de realizare a noului Plan să fie din anul 2017 până în anul 2021, când va avea loc următoarea evaluare periodică universală. Totodată, deputații au solicitat ca proiectul noului Plan să fie prezentat Comisiei drepturile omului și relații interetnice în luna martie 2017, pentru a putea fi organizate audieri publice asupra acestuia.
 
Alte propuneri ale membrilor Comisiei prevăd ca un capitol aparte din noul Plan să fie dedicat minorităților naționale, iar dreptul de adoptare a documentului să revină plenului Parlamentului.
 
De asemenea, Comisia a susținut propunerea raportorilor de a institui, la nivel național, un  mecanism de supraveghere a implementării tuturor drepturilor omului din țara noastră.
 
Evaluarea Periodică Universală (EPU) este un mecanism de evaluare a progresului în domeniul drepturilor omului în toate cele 193  state membre ale ONU. EPU a fost creat în 2006 de către Consiliul ONU pentru drepturile omului. Primul ciclu EPU pentru Republica Moldova a avut loc în anul 2011, al doilea – în perioada 4-8 noiembrie 2016.
 
 
 
Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova
 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
18 ianuarie 2021
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"