Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Liliana Palihovici: Toate instituțiile statului trebuie să întreprindă pași concreți pentru redresarea situației demografice din Republica Moldova
 
Chişinău, 17 octombrie 2016 – Toate instituțiile statului trebuie să întreprindă pași concreți pentru redresarea situației demografice din Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de Vicepreşedinta Parlamentului Republicii Moldova Liliana Palihovici în cadrul şedinţei Consiliului Internațional de Asistență în domeniul Populație și Dezvoltare pentru Europa de Est şi Asia Centrală (CIAPD), desfăşurată la Chişinău în perioada 17-18 octombrie curent.

În cadrul discuțiilor a fost prezentat Raportul privind analiza situației populației în Republica Moldova, elaborat de un grup de cercetători de la Centrul de Cercetări Demografice, Centrul Național de Sănătate a Reproducerii și Genetică Medicală și alte instituții, precum și viziunile conceptuale ale Guvernului Republicii Moldova asupra tendințelor demografice actuale.

Evenimentul este organizat cu scopul oferirii expertizei tehnice internaționale Republicii Moldova în vederea consolidării politicilor pentru populație și dezvoltare, precum și orientării lor spre o nouă paradigmă conform experiențelor internaționale.

În mesajul adresat, Vicepreședinta Parlamentului s-a referit la inițiativele legislative ce au scopul de a susține populația și de a încuraja dezvoltarea demografică.

„Deja sunt câteva inițiative legislative în Parlament ce se referă la susținerea mamelor tinere și opțiunea de modificare a conceptului concediului de îngrijire a copilului și reducerea termenului acestuia până la 2 ani. Se propune ca mamele care vor accepta un concediu de îngrijire a copilului până la vârsta de 2 ani, să beneficieze de o indemnizație de îngrijire a copilului în valoare de 65-70% din salariul pe care l-a avut până la concediul de maternitate, ceea ce ar însemna o sumă dublă comparativ cu cea pe care o primesc femeile asigurate astăzi. Aceasta permite mamei să ofere o creștere mai bună copilului, ea rămânând competitivă profesional pe piața muncii. Prioritatea noastră trebuie să fie bunăstarea tuturor cetățenilor, asta ar aduce schimbări pozitive în sectorul demografic al Republicii Moldova”, a menționat Liliana Palihovici.

“În Parlament vom spori și numărul audierilor parlamentare a instituțiilor responsabile de implementarea Programului naţional strategic în domeniul securităţii demografice a Republicii Moldova 2011-2025”, a adăugat Vicepreședinta Parlamentului Liliana Palihovici.

De asemenea, Liliana Palihovici a menționat importanța colaborării tuturor instituțiilor statului pentru remedierea condițiilor de viață a populației, ce ar contribui direct la îmbunătățirea indicilor demografici ai Republicii Moldova.

Liliana Palihovici a menționat că politicile statului trebuie să fie îndreptate, în special, către susținerea tinerilor.

„Sunt convinsă că mai multe programe investiționale pentru tineri, precum și valorificarea potențialului lor aici, acasă, ne va permite să avem și o rată a fertilității mai mare, dar și posibilitatea de a ne reîntoarce la statutul de țară demografic tânără. Suntem o țară în care valoarea de bază este capitalul uman pe care, din păcate, îl valorificăm foarte puțin, iar oamenii talentați încearcă să-și găsească aprecierea peste hotarele țării, aceasta influențând negativ creșterea demografică și performanțele în toate domeniile”, a afirmat Vicepreședinta Legislativului.

Totodată, Vicepreședinta Parlamentului a adus la cunoștință recomandările formulate în cadrul sesiunii de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Strasbourg, unde a fost discutat și subiectul privind influența politicilor migraționiste asupra demografiei europene, ca studiu de caz fiind luată Republica Moldova, drept țara cu una dintre cele mai negative tendințe demografice și viteză de îmbătrânire a populației.

Consiliul Internațional de Asistență în domeniul Populație și Dezvoltare pentru Europa de Est şi Asia Centrală a fost creat la inițiativa Biroului Regional al UNFPA și a Fondului ONU pentru Populație şi este format din experți internaționali din domenii ce țin de fertilitate, demografie, îmbătrânire, sănătatea sexuală și reproductivă.

Republica Moldova este prima țară care beneficiază de expertiza Consiliului Internațional de Asistență în domeniul Populație și Dezvoltare.
 
 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
27 octombrie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"