Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Propunerile privind recuperarea bunurilor infracționale, discutate în Parlament

Chişinău, 13 octombrie 2016 – Centrul Național Anticorupție a propus Parlamentului pentru dezbateri proiectul Legii privind recuperarea bunurilor infracționale și de modificare a legislației conexe. Propunerile legislative au fost discutate în cadrul audierilor parlamentare, organizate la iniţiativa Președintelui Parlamentului Andrian Candu, în cadrul cărora au fost examinate progresele și restanțele în implementarea cadrului legislativ care reglementează domeniul justiției. 

Inițiativa privind recuperarea bunurilor infracționale, elaborată de grupul de lucru format din experți ai societății civile și reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție, are la bază concluziile și recomandările expertului Institutului pentru Guvernanță din Basel, Elveția, Pedro Gomez Pereira, care a realizat un Studiu analitic cu privire la mecanismele de recuperare și confiscare a activelor în Republica Moldova.

Autorii inițiativei propun crearea unei autorități de recuperare a bunurilor infracționale, care va avea competențe de identificare, recuperare și administrare a bunurilor provenite din activități infracționale, aflate pe teritoriul Republicii Moldova sau peste hotarele ei, iar în acest sens va colabora cu structurile internaționale de profil. Potrivit autorilor, Republica Moldova este restanțieră în instituirea unor norme și instituții de recuperare a bunurilor, acest lucru fiind prevăzut de legislația UE și aplicat de majoritatea țărilor europene.

Speakerul Andrian Candu a menționat că Parlamentul va colabora cu Guvernul și cu alte instituții pentru ca, până la sfârșitul anului curent, să fie adoptat cadrul legislativ în vederea recuperării bunurilor infracționale.

“Este un subiect de actualitate în Republica Moldova, mai ales în contextul fraudei bancare și a discuțiilor din societate referitoare la faptul dacă va avea sau nu de suferit cetățeanul. Propunerea legislativă este o contribuție importantă în eforturile pe care le depun instituțiile statului pentru a recupera cât mai repede și cât mai mult din activele fraudate. O revizuire a legislației, dar și analiza efectuată de experți ne-a dus la concluzia că noi nu avem cadrul legislativ necesar pentru a recupera eficient bunurile fraudate”, a menționat Andrian Candu.

La rândul său, Vicedirectorul Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă a menționat că autoritățile trebuie cât mai urgent să creeze Serviciul de recuperare a bunurilor. 

“Republica Moldova nu-și mai poate permite luxul să aștepte sau să întârzie cu implementarea acestui serviciu, pentru că, în Republica Moldova, de multe ori, chiar dacă faci pușcărie, nu plătești pentru infracțiune”, a afirmat Cristina Țărnă.

Reprezentanții societății civile au venit cu o serie de propuneri de îmbunătățire a acestui mecanism, dar s-au referit și la mai multe aspecte ce vizează executarea legilor deja adoptate privind harta judecătorească, competența procuraturilor în dosarele de mică și mare corupție.       

Tot în cadrul audierilor, Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari a trecut în revistă principalele realizări din domeniul justiției. Potrivit Ministrului, până în prezent, au fost realizate 402 acțiuni din totalul celor 489 planificate în Strategia de reformă a sectorului justiției pentru anii 2011-2016 și în Planul de acțiuni, ceea ce reprezintă 82,2%. Oficialul a menționat că unele restanțe în implementarea acțiunilor planificate se datorează faptului că anumite inițiative legislative au fost aprobate cu întârziere. 

“În anul 2016 merită a fi scoase în evidență, în mod special, 65 de acțiuni care au fost aprobate ca lege. Una din cele mai importante este Legea privind reorganizarea instanțelor de judecată. La fel de importante sunt legile aprobate în sensul fortificării sectorului de integritate”, a declarat Vladimir Cebotari. 

La rândul său, Președintele Consiliului Superior al  Procurorilor, Mircea Roșioru s-a referit la necesitatea unor schimbări instituționale pentru îmbunătățirea imaginii Procuraturii în societate, inclusiv prin selectarea mai riguroasă a procurorilor.

Informații privind acțiunile întreprinse în lupta cu corupția au fost oferite de Șeful Procuraturii Anticurupție, Viorel Morari, care a menționat că există unele probleme în implementarea legilor de instituția pe care o conduce, dar pentru care au fost identificate unele soluții temporare și tranzitorii.

“Procurorii anticorupție depun toată străduința pentru îndeplinirea așteptărilor societății, pentru că atât societatea civilă, cât și administrația locală au mari așteptări de la activitatea procurorilor, iar acesta este o un angajament primordial al nostru. Vom putea spune că există rezultate în lupta cu corupția atunci când vor exista condămnări și când sondajele vor arăta că a crescut încrederea cetățenilor în justiție”, a menționat Șeful Procuraturii Anticorupție.

Tot în cadrul audierilor, Președintele Parlamentului Andrian Candu a anunțat că a fost dat start concursului de selectare a unui candidat la funcţia de membru în Consiliul de Integritate, iar dosarele de participare la concurs pot fi depuse până pe data de 13 noiembrie curent.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova

 

Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
21 ianuarie 2021
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"