Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Eficientizarea sistemului de sănătate publică, în atenția Parlamentului

Chișinău, 28 iunie 2016 – Asigurarea suportului legislativ pentru eficientizarea sistemului de sănătate publică, inclusiv asigurarea accesului garantat al pacienților cu boli cronice la servicii de îngrijire medicală de calitate se numără printre prioritățile autorităților din Republica Moldova, fiind și un capitol important al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Subiectul a fost discutat de Președintele Parlamentului Andrian Candu în cadrul întrevederii cu Președinta Federației Internaționale de Diabet pentru regiunea Europeană, Șehnaz Karadeniz.

Discuțiile au vizat, în special, aspecte legate de prevenirea, îngrijirea și tratarea pacienților cu boli cronice, precum sunt bolnavii cu diabet zaharat, numărul cărora, potrivit datelor oficiale, este de circa 80 de mii în țara noastră. Andrian Candu și Șehnaz Karadeniz au făcut un schimb de opinii cu privire la experiența altor state în domeniu, remarcând importanța suportului legislativ atât pentru asigurarea cadrului normativ, cât și promovarea în societate a unui mod de viață sănătos.

Andrian Candu a exprimat gratitudine Președintei Federației Internaționale de Diabet pentru suportul acordat Republicii Moldova pentru consolidarea capacităților specialiștilor autohtoni în prevenția și îngrijirea pacienților cu diabet zaharat și grantul acordat pentru deschiderea unei secții de diagnosticare a complicațiilor diabetului zaharat.

Președintele Parlamentului a remarcat faptul că buna cooperare stabilită la nivelul Parlamentului și Guvernului va contribui inclusiv la schimbarea situației în domeniul serviciilor sociale și asistenței medicale, angajament, care, reprezintă un capitol important al Acordului de Asociere.

La rândul său, Șehnaz Karadeniz s-a referit la importanța implicării parlamentarilor în susținerea îmbunătățirii asistenței medicale a bolnavilor cu diabet zaharat, lansând invitația țării noastre de a adera la rețeaua pan-europeană a deputaților în lupta împotriva acestei boli, care afectează tot mai multă populație la nivel global. Potrivit Președintei Federației Internaționale de Diabet pentru regiunea Europeană, rețeaua își propune să lanseze și să extindă o serie de proiecte axate pe prevenirea și creșterea gradului de informare și conștientizare a populației asupra consecințelor acestei boli cronice.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Discursul Președintelui Parlamentului Andrian Candu în cadrul ședinței de încheiere a sesiunii de primăvară a Parlamentului
Agenda
26 martie 2019
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"