Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Recomandările-cheie ale misiunilor de evaluare a instituțiilor statului de drept – peer review – au fost prezentate în cadrul unei conferințe finale

Chișinău, 27 mai 2016 – Misiunile de evaluare a instituțiilor statului de drept din Republica Moldova s-au încheiat. Recomandările strategice ale experților Uniunii Europene, care au evaluat structura și activitățile instituțiilor statului de drept din Republica Moldova, au fost prezentate, astăzi, în cadrul unei conferințe.

La eveniment au participat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, Ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, reprezentanți ai instituțiilor de drept din Republica Moldova, statelor membre ale UE, partenerilor de dezvoltare și societății civile.

În cadrul evenimentului au fost prezentate cele mai importante recomandări ca urmare a evaluării sectorului justiției, sistemului de combatere a spălării banilor și a sistemului anticorupție. Experții propun ca instituțiile de drept din Republica Moldova să capete mai multă independență și să fie depolitizate.

Totodată, experții recomandă să fie elaborată cât mai curând o nouă Strategie de reformă a sectorului justiției, pentru că actuala expiră în 2016. O altă propunere este să fie încurajată activitatea Institutului de Justiție, care reprezintă instituția-cheie în asigurarea independenței sistemului judecătoresc. De asemenea, se recomandă excluderea posibilității de a obține mai multe mandate a unor categorii de judecători.

Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici a asigurat că recomandările propuse de experții UE vor fi analizate de Legislativ. “Parlamentul Republicii Moldova va discuta propunerile raportului împreună cu instituțiile monitorizate pentru a găsi cele mai bune soluții să schimbăm starea de lucruri din cadrul instituțiilor de drept”, a afirmat Liliana Palihovici.

Totodată, Vicepreședinta a menționat că Parlamentul lucrează intens la capitolul reforme în sistemul justiției. “Pe agenda parlamentară mai sunt încă 10 proiecte de legi, care sunt parte a procesului de reformare a sistemului justiției și care, odată votate, ar îndeplini o parte din recomandările misiunilor de evaluare. Îmi exprim speranța că, până la sfârșitul sesiunii de primăvară, Parlamentul va vota și pachetul de legi cunoscut drept pachetul de integritate”, a adăugat Liliana Palihovici. 

De asemenea, Vicepreședinta Legislativului și-a exprimat încrederea că recomandările vor avea un impact pozitiv asupra cetățenilor. “Îmi doresc ca într-o perioadă scurtă de timp, cetățenii Republicii Moldova să simtă diminuarea gradului de corupție, sporirea securității personale și, respectiv, să avem o creștere a încrederii în instituțiile statului, inclusiv cele care stau la baza statului de drept - pilonul societății democratice”, a menționat Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

La rândul său, Ambasadorul UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola a menționat că recomandările experților vor ajuta Republicii Moldova atât să avanseze în ceea ce privește o justiție corectă, cât și să recapete încrederea cetățenilor în instituțiile statului.  “Lista recomandărilor reprezintă pașii principali pe care trebuie să-i facă instituțiile de drept din Republica Moldova pentru  reorganizarea și dezvoltarea sistemului de justiție”, a declarat Ambasadorul UE. 

Totodată, Ambasadorul UE a dat asigurări că Uniunea Europeană va susține în continuare țara noastră în reformarea sistemului justiției. “UE, în calitate de partener-cheie, va oferi experiență Republicii Moldova pentru a iniția reforme profunde în sectorul justiției, care vor fi în beneficul cetățenilor”, a afirmat Pirkka Tapiola.

Parlamentul și Guvernul Republicii Moldova au solicitat Uniunii Europene un exercițiu de evaluare a instituțiilor statului de drept din țară, cu scopul de a oferi consiliere și recomandări privind structura și activitățile instituțiilor statului de drept în trei domenii diferite, reforma sectorului justiției, sistemului de combatere a spălării banilor și a sistemului anticorupție. 

Experții au monitorizat activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Constituționale, Procuraturii Generale, Institutului Naţional al Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Curții Supreme de Justiție, Avocatului Poporului și Ministerului Justiției.

 

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


 


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
6 aprilie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"