Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Mecanismul de control al circulației substanțelor stupefiante va fi îmbunătățit

Chișinău, 15 aprilie 2016 – Parlamentul a aprobat de concept, în prima lectură, modificări legislative care îmbunătățesc politicile statului de sporire a controlului circulației substanțelor stupefiante, a precursorilor, analogilor și a etnobotanicelor, dar și de aliniere a legislaţiei naţionale la directivele europene.

Pachetul proiectelor de legi susțin completarea Legii nr. 382 din 1999 cu privire la circulația substanțelor narcotice și psihotrope și a precursorilor și altor acte normative cu noțiuni și definiții pentru substanțe noi de stupefiante care sunt în circuit pe teritoriul republicii. Este vorba, în special, despre noțiunile de analog şi etnobotanice.

De asemenea, în proiecte este prevăzută instituirea unui laborator specializat pentru stabilirea naturii substanțelor stupefiante care sunt în circuit, inclusiv analogi și etnobotanice, greu de identificat din cauza modificării constante a structurii. 

Circulaţia ilegală a substanţelor narcotice, psihotrope, a analoagelor, etnobotanicelor şi precursorilor creşte exponenţial numărul de moldoveni care consumă droguri, ceea ce poate provoca riscul degradării comunității.

Conform datelor de evidenţă statistică, anual, în Republica Moldova, 923 de persoane au nevoie de îngrijiri medicale pentru înlăturarea consecințelor de consum al substanţelor etnobotanice, cunoscute și sub denumirea de „spice”. Numărul cazurilor medicale înregistrate este în continuă creștere, iar peste 1000 de persoane sunt antrenate în consumul şi circulaţia lor ilicită.

Pachetul proiectelor de legi transpune parţial Regulamentul (CE) nr. 273/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 11 februarie 2004 privind precursorii drogurilor/OJ L 47,18.2.2004.

Comisia protecție socială, sănătate și familie


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
1 aprilie 2020
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"