Vizite și informare
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

 
Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Parlamentul încurajează dialogul cu cetățenii

Edineț, 23 noiembrie 2015 – Un forum de comunicare a deputaților cu cetățenii a avut loc astăzi, la Edineț. Evenimentul a fost organizat cu susținerea Programului  ONU „Femeile în Politică” și implicarea Oficiului teritorial de informare a Parlamentului din Edineț (OTIP).

Scopul reuniunii a fost constituirea unui dialog direct și eficient dintre cetățeni și aleșii poporului, elucidarea problemelor cu care se confruntă locuitorii raionului Edineț și identificarea soluțiilor viabile pentru acestea.

La eveniment au participat Președinta Comisiei politică externă și integrare, Valentina Buliga, deputatele Marina Rădvan și Aliona Goța, Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu, conducerea raionului Edineț, funcționari ai consiliilor locale, cadre didactice, reprezentanți ai societății civile, ai mediului de afaceri, sindicatelor etc. 

Valentina Buliga a subliniat importanța dialogului în fortificarea încrederii cetățenilor și a menționat rolul OTIP-urilor în organizarea întâlnirilor deputaților cu cetățenii atât pentru a cunoaște problemele sociale, economice și de alt gen, cât și în comunicarea priorităților și acțiunilor preconizate în atingerea obiectivului de integrare europeană. ”Noi am comunicat insuficient despre integrarea europeană a Republicii Moldova. Multă lume a crezut că acest drum va fi ușor, neînțelegând că este un proces complicat, în care vom întâlni și rezistență, vom fi nevoiți să facem reforme sensibile, ne vom confrunta cu rezistența celor care urmează să implementeze aceste reforme. De aceea această comunicare este iminent necesară”, a spus Președinta Comisiei politică externă și integrare. 

În altă ordine de idei, Valentina Buliga a menționat impactul migrației asupra Republicii Moldova. ”Recensământul privind situația copiilor, efectuat în 2010-2011, a demonstrat că erau circa 125 000 de copii fără părinți, de aceea și au fost dezvoltate diferite servicii ca asistență parentală profesionistă, case de copii de tip familial, a fost modificată Legea cu privire la adopție, iar sarcina noastră principală a fost să găsim prin ce instrumente protejăm cetățenii noștri plecați peste hotare”, a menționat Valentina Buliga. 

În acest sens, Republica Moldova a semnat 11 acorduri cu diferite state privind securitatea socială a cetățenilor. În baza acestora, defalcările sociale efectuate în statele semnatare vor fi luate în calculul pensiei sau altor plăți sociale, atât în statul în care au avut loc, cât și în Republica Moldova, principiu numit ”export al prestațiilor sociale”. Republica Moldova urmează să mai semneze acorduri similare și cu alte state, precum Grecia, Israelul, Italia și Turcia, a mai menționat Valentina Buliga.

”Astfel de reuniuni cu femei lideri ne vor ajuta pe noi, parlamentarii, și persoanele care se află la putere să ajungem la un dialog constructiv cu societatea civilă și să elucidăm unele probleme și, cel mai important, să găsim soluții pentru acestea”, a declarat deputata Marina Rădvan.

Alte subiecte discutate pe larg în cadrul forumului au ținut de domeniul educației. Au fost invocate deficiențe legate de lipsa și calitatea cadrelor didactice, siguranța în trafic a transportului destinat copiilor, calitatea autovehiculelor pentru transportarea copiilor. În acest context, deputata Marina Rădvan a venit cu un apel către cei prezenți și întreaga clasă politică de a conjuga eforturile pentru promovarea reformelor în domeniu. ”Învățământul este acel scop care va uni eforturile tuturor femeilor din Parlamentul nostru. La subiectul învățământului noi ar trebui să facem abstracție de culoare politică și, împreună cu persoanele din domeniul dat, să facem reformele necesare”, a menționat Marina Rădvan.

Subiectele ce țin de problemele persoanelor cu dezabilități, integrarea acestora în viața socială și economică, asigurarea protecției sociale, a condițiilor de angajare în câmpul muncii, precum și problemele legate de infrastructura locală și a plăților sociale au fost discutate în cadrul forumului.

Deputata Aliona Goța a invocat lipsa comunicării drept factorul central ce împiedică funcționarea conformă a instituțiilor statului de orice nivel. ”Sunt atâtea instituții ale statului care activează în localitățile noastre și mă refer aici și la oficiul medicului de familie, școală, grădiniță, primărie, polițist de sector și ajungem în situația când suntem în impotență în fața problemelor simple. Sperăm că forumul acesta regional ne va mobiliza, ca nicăieri să nu se rupă veriga și vom găsi răspuns la întrebările pe care le-ați ridicat dumneavoastră, documentarea populației, accesul cetățenilor la servicii de calitate etc.”, a conchis la finalul reuniunii Aliona Goța.

La rândul său, Secretarul general al Parlamentului, Ala Popescu a îndemnat cetățenii să utilizeze platforma de dialog cu deputații oferită de OTIP-uri. ”Acest dialog direct a fost scopul creării OTIP-urilor, iar acest forum este doar un început. OTIP Edineț își ține mereu ușile deschise pentru dumneavoastră, pentru serviciile descentralizate din teritoriu, societatea civilă și sindicate. Atunci când se acumulează problemele, veniți la Oficiul teritorial și ei vor aduce problemele cu care vă confruntați la cunoștința deputaților”, a precizat Ala Popescu. 

Forumul regional parlamentar desfășurat la Edineț face parte dintr-o serie de forumuri parlamentare, ce vor avea loc în perioada următoare în mai multe localități din țară: Leova, Comrat, Sângerei, Donduşeni, Drochia, Briceni, Ialoveni, Hânceşti, Căuşeni, Cantemir, Ştefan Vodă și Cimişlia. Acestea sunt organizate cu susținerea Programului  ONU „Femeile în Politică”, implementat de Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, finanțat de Guvernul Suediei. La finele fiecărui forum, este formulat un sumar al discuțiilor, care este remis spre examinare deputaților.

Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Discursul președintelui Parlamentului Andrian Candu la închiderea sesiunii de toamnă a Parlamentului
Agenda
20 martie 2018
Pentru data selectată, la moment nu este nici o înregistrare
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"