Vizite și informare
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova
Acreditarea jurnaliștilor la Parlament

Observator European

Integritatea este Libertate

Relații cu cetățeanul
Actualitate > Comunicate de presă
Comunicate de Presă
Speakerul Andrian Candu a avut o întrevedere cu Președintele Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Valentina Matvienko

Chișinău, 16 aprilie 2015 – Președintele Parlamentului Andrian Candu a avut o întrevedere la Sankt-Petersburg cu Președintele Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI, Valentina Matvienko, Președintele Consiliului Adunării Federale a Federației Ruse.

Oficialii au abordat o serie de subiecte de pe agenda dialogului politic bilateral și evoluțiile dialogului interparlamentar moldo-rus.

Andrian Candu a menționat că AIP CSI reprezintă o platformă importantă pentru discuții și o oportunitate de dezvoltare a relațiilor interparlamentare în acest format.

Totodată, Președintele Parlamentului s-a referit la inițiativa sa de consolidare a comunicării cu reprezentanții din UTA Găgăuzia și cei din regiunea transnistreană în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Andrian Candu a anunțat că este pentru prima dată când Președintele Adunării Populare a Găgăuziei participă în calitate de membru al delegației oficiale a Parlamentului Republicii Moldova la ședința Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

Valentina Matvienko a declarat că Federația Rusă respectă opțiunea de dezvoltare aleasă de Republica Moldova și își dorește o cooperare pragmatică și prietenească cu țara noastră în domenii de interes comun. ”Federația Rusa respectă interesul suveran al Republicii Moldova de a alege integrarea europeană ca model de dezvoltare, dar avem îngrijorări în privința compatibilității regimului de comerț liber în spațiul CSI și Acordul de liber schimb cu UE. Federația Rusă este o piață tradițională pentru Moldova, de aceea este imperios necesar să găsim un numitor comun în privința comerțului reciproc”, a menționat oficialul rus.

Președintele Consiliului AIP a CSI a anunțat că Federația Rusă este pregătită să semneze un acord de cooperare umanitară cu Republica Moldova, precum și să dinamizeze dialogul interparlamentar. În context, Valentina Matvienko a adresat o invitație Speakerului Andrian Candu de a efectua o vizită la Moscova, însoțit de o delegație formată din deputați ai tuturor fracțiunilor parlamentare.

”Federația Rusă este un partener strategic comercial important pentru Republica Moldova. Embargoul impus la fructe și legume a fost un factor regretabil, care a prejudiciat, într-o oarecare măsură, dialogul politic bilateral”, a declarat Andrian Candu.

În cadrul întrevederii au mai fost discutate aspecte legate de schimburile comercial-economice între cele două țări, situația cetățenilor moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă, precum și prevederile inițiativei legislative care va interzice propaganda mediatică străină pe teritoriul Republicii Moldova.Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova


Înapoi spre toate
Declaraţii
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
Ultimele acte legislative adoptate
 
   Pagină web realizată cu asistenţa Uniunii Europene şi Consiliului Europei prin "Programul pentru susţinerea democraţiei"